Markt informatie vrije sector huur

Op deze pagina vindt u de nieuwste cijfers van de NVM over de vrije sector huurmarkt.

Deze cijfers worden elk kwartaal bijgewerkt.

 

Huurmarktcijfers (vrije sector) | De NVM heeft actuele cijfers van de huurwoningmarkt in Nederland. | NVMMarkt informatie

 

NVM en VGM NL maken de nieuwste kwartaalcijfers transactiedata vrije sector huurwoningen bekend. Het aantal huurtransacties in het kale huursegment, 77% van alle transacties, blijft dit derde kwartaal stabiel ten opzichte van het tweede kwartaal 2022. Vergeleken met het derde kwartaal van vorig jaar ligt het aantal transacties echter flink lager, in totaal 8,4%.

Zeker het aantal transacties van woonhuizen, 24% van de transacties betreft een woonhuis, ligt met ruim 18% flink lager dan een jaar geleden. De gemiddelde prijsstijging van alle verhuringen totaal komt in vergelijking met een jaar eerder uit op 6,5%. De verhuurprijzen van woonhuizen zijn, vergeleken met een jaar eerder, met 9,4% gestegen en die van appartementen met 5,6%. De gemiddelde huurprijs van verhuurde appartementen ligt eind derde kwartaal een fractie lager dan in het vorige kwartaal en bedraagt nu € 1.239,-. Die van woonhuizen stijgt 4,8% naar € 1.302,-.

De vierkante meterprijs van woningen die dit kwartaal zijn verhuurd ligt 7,5% hoger dan een jaar geleden. Wat duidelijk opvalt is de knik in de vierkante meterprijsontwikkeling in de afgelopen drie maanden. De prijs daalde flink van Q2 naar Q3 en die komt volledig op het conto van transacties van appartementen. De gemiddelde vierkante meterprijs van appartementen daalde met 3% naar € 16,05 per m². Dat is de grootste prijsdaling in een kwartaal sinds de start van de metingen in 2014. De gemiddelde prijs steeg dit kwartaal wel bij de verhuring van een woonhuis, met 7,2% naar € 11,39.