Bergansiuskazerne

In de P.L. Bergansiuskazerne in Ede, onderdeel van de Prins Mauritskazerne, komen appartementen. De huurder is al bekend: Gay Living. Deze organisatie verzorgt woonlocaties voor LHBT’ers. 

 

De voormalige Bergansiuskazerne moet worden gerestaureerd en getransformeerd naar twintig zelfstandige huurappartementen en twee ruimten voor algemeen gezamenlijk gebruik. Eigenaar van de kazerne is HERMON Erfgoed. Zij sloten eind mei een huurovereenkomst af met Gay Living voor de kazerne, nadat eerdere plannen voor een woongroep werden gestaakt.

Woonlocaties voor de LHBT-gemeenschap

Gay Living is een initiatief van Jan Nieuwenhuis. De organisatie verzorgt woonlocaties voor de LHBT-gemeenschap (LHBT staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender). Het concept voorziet aan de ene kant zelfstandig wonen en biedt aan de andere kant allerlei ‘services’ aan de gemeenschap die zij belangrijk vindt. Zoals horeca, een sportschool, of zorg. Mocht er ooit een moment komen dat de bewoners zorg nodig hebben, kunnen ze via Gay Living kiezen voor ‘roze zorg’.

Bergansiuskazerne

De uit 1936 stammende kazerne is te vinden aan de Verbindelaarsweg (voorheen de Nieuwe Kazernelaan) in Ede en heeft jarenlang gediend als opleidingscentrum voor het leger. In de laatste jaren dat de Bergansiuskazerne werd gebruikt, was de facilitaire dienst erin gevestigd. In 2011 kwam de Bergansiuskazerne samen met nog zes andere kazernes in handen van de gemeente Ede en in juni 2018 werd HERMON Erfgoed de eigenaar. De P.L. Bergansiuskazerne is onderdeel van de Mauritskazerne. Dit kazernegebied wordt getransformeerd naar woongebied, er moeten ongeveer 1250 woningen komen.

Ook in Vlaardingen

Naast het project in Ede gaat Gay Living ook woningen voor LHBT’ers creëren in Vlaardingen. ““Wonen in een omgeving waarin je jezelf kan zijn, met gelijkgestemden om je heen. Dankzij onze samenwerking met HERMON Erfgoed wordt dat nu ook mogelijk voor iedereen in de LHBT-gemeenschap. We kijken er naar uit om samen met onze bewoners en onze buren in Ede en Vlaardingen aan de slag te gaan”, aldus Jan Nieuwenhuis.