Met het nieuwe station Ede-Wageningen spelen we in op de toekomstige wensen en behoeften van reizigers en gebruikers van het station. Het aantal reizigers groeit namelijk nog steeds. Zeker met het aantal nieuwe woningen op de Kazerneterreinen, de ENKA en de bedrijvigheid die flink toeneemt in Ede met de vestiging van bijvoorbeeld het Fiets Experience Center en het World Food Center.


Onder de naam Spoorzone Ede werken ProRail, gemeente Ede en NS samen aan een nieuw station Ede-Wageningen. Het wordt een toegankelijk, goed bereikbaar en duurzaam station met moderne voorzieningen voor reizigers. Zo komt er een nieuw busstation, nieuwe fietsenstallingen, betere loop- en fietsroutes en meer parkeerplaatsen. Hierdoor gaat overstappen straks snel en gemakkelijk. Daarnaast werken we aan een robuust en betrouwbaar spoor zodat treinen niet meer op elkaar hoeven te wachten. Hierdoor kan NS de treinen nog preciezer volgens dienstverlening laten rijden.

Het nieuwe station komt tegemoet aan alle wensen van deze tijd en draagt straks bij aan een positieve klantbeleving voor reizigers, omwonenden en ondernemers. Het station is naar verwachting klaar in 2024, inclusief fietsenstalling en het busstation. De parkeerplaatsen, inrichting van de pleinen en het groen zijn hoogstwaarschijnlijk in 2025 klaar.
Voor meer info download hieronder de folder.

Bekijk hier de video presentatie over het station: Animatiefilm Intercitystation Ede-Wageningen - YouTube 

Treinvrije periodesVoor sommige werkzaamheden is het voor de veiligheid belangrijk dat op deze momenten de treinen niet rijden. Dit noemen wij treinvrije periodes. Tijdens deze periodes rijden de treinen niet en verzorgt NS vervangend busvervoer. Deze bussen vertrekken vanaf de noordzijde van het station. Hieronder vindt u een overzicht van de komende treinvrije periodes inclusief welke werkzaamheden op deze momenten worden uitgevoerd. Om in de treinvrije periodes zoveel mogelijk werkzaamheden te kunnen uitvoeren wordt 24 uur per dag gewerkt. Onderstaande planning is onder voorbehoud.

Treinvrije periodes

20 februari     01:00u -23 februari     05:00u


Laatste voorbereidingen voor de opening van het station29 juli              01:00u - 13 augustus    05:00u

Sloop oude station en inrijden nieuwe fiets- en voetgangerstunnelPDF_folder_Spoorzone_low_res_def_versie

Toelichting op denieuwbouwplannen

Deel deze pagina